Construccions de pedra seca

La pedra seca ha generat i modelat un dels paisatges més freqüents de tota la Mediterrània. La seva utilització ens parla dels coneixements i habilitat dels nostres avantpassats que, amb una gran limitació de recursos, habilitaven les nostres contrades per a l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura.

La paret seca o pedra seca, i també pedra en sec, és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l’ús de cap tipus d’argamassa per unir-les, només sorra seca per acabar d’omplir els buits que hi puguin quedar. D’aquí el seu nom, com que no s’ha usat cap pasta, la paret és seca.

La persona especialitzada en la construcció en pedra seca s’anomena marger, mestre marger, margener o margenera, margenador o margenadora o paredador o paredaire. Fins fa poc, gairebé tots els agricultors i pastors coneixien la tècnica, perquè cadascú ho havia de fer al seu tros o arreu del terreny, per despedregar o per crear construccions útils.

Esglaons

Foto de Esglaons en paret de pedra seca a Montbrió de la Marca, Sarral (Conca de Barberà)

Aquesta tècnica s’usa sovint per tal de suportar talussos, terraplens, tals com les parets feixades. També moltes de les barraques de vinya estan construïdes amb la tècnica de paret seca, per bé que avui en dia, als països catalans ja no se sol fer servir per a construir edificacions.

Morada Del Hada Sencilla

Barraca amb forma de tronc de piràmide a la Ruta del Císter

Al terme del Pla de Santa Maria podem gaudir d’un conjunt de construccions d’aquesta mena datades dels segles XVIII i XIX. Sense cap mena de ciment o argamassa, i falcades amb pedres més petites (rebles), s’aixequen els murs i tancaments que conformen diversitat de construccions diferents: marges, barraques, cossiols, aixoplucs, arneres o corrals.

Aquestes construccions complien una doble finalitat: despredegar els camps i disposar d’estructures útils a les necessitats del pagès, equipades amb elements funcionals com ara menjadores, armaris, paravents, cocons, fornícules, etc. El tipus de pedra utilitzat és la llosa calcària.

Podrem trobar des de barraques en forma de tronc de piràmide, fins a les anomenades barraques de cúpula coronada, com la de plana de l’Alegret. A la rotonda d’entrada al Pla de Santa Maria trobem una reconstrucció actual d’una barraca de forma piramidal, com a recordatori d’aquesta tradició rural.

Barraques De Pedra Seca Llers

Barraca de pedra seca a Llers (Girona)

Altres construccions de pedra seca per l’aprofitament de l’aigua són les séquies, basses, o pedres als voltants dels camps per guardar la humitat generada per la escassa pluja.

Fonts del text:

http://www.dipta.cat/ca/expo_itinerants/pedra-seca

https://ca.wikipedia.org/wiki/Paret_seca

http://www.vegueries.com/asp/rutasVCAT.asp?V=camp%20de%20tarragona&Id=236

Fotos:

Wikiloc

Vikipedia

webfacil.tinet.cat

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *